Iskola bemutatása

Tantestület

Osztályok

Közlemények

Dokumentumok

Galéria

Vendégkönyv

Fórum

   Közlemények

KRÉTA - E-NAPLÓ
2019-04-04

Tisztelt Szülők!

Az iskola KRÉTA - E-NAPLÓ felülete az alábbi linkről érhető el:

A KRÉTA E-NAPLÓ nyitó oldala.


Elektronikus ügyintézés
2019-04-03

Tisztelt Szülők!

A KRÉTA rendszerben 2019.03.01-től elérhető az e-ügyintézés funkció.
E-ügyintézésről részletes információ, útmutatók, bemutató videók, jó gyakorlat/példa az alábbi linkeken található:

Segédanyag az e-ügyintézés funkció használatához.

Tájékoztató szórólap a KAFFEE projekttel kapcsolatban.

A KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS nyitó oldala.


Beiratkozás
2019-04-03

Online is intézhető az általános iskolai beiratkozásA szülők 2019 áprilisában már választhatják a gyermek általános iskolai beiratkozásakor az online ügyintézés lehetőségét, amelynek során az adatokat a KRÉTA rendszer felületén vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthetik.

Az online jelentkezést követően a beiratkozás napján- 2019. 04.11 és 04.12.- személyes megjelenés az intézményben kötelező, de már csak a szükséges nyilatkozatok mellett a gyermek személyi igazolványát, lakcím kártyáját és TAJ- kártyáját, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget igazoló tanúsítványt kell bemutatni, ami sokkal gyorsabbá teszi az adminisztrációt.A Beiratkozás Általános Iskolába (BÁI) e-ügyintézési felület 2019. április 12. 12 óráig használható.Elektronikus beiratkozás lépései:

1. https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldal megnyitása

2. BEIRATKOZÁS menüpont kiválasztása

3. Beiratkozás általános iskolába – BÁI menüpont megnyitása

4. a) Ha a szülőnek már van állami fenntartású általános iskolai intézményben tanuló gyermeke, akkor a gondviselői jogosultsághoz tartozó felhasználó névvel és jelszóval be tud lépni a KRÉTA rendszerbe és ott kezdeményezheti az elektronikus úton történő beiratkozást.

b) Ha a szülőnek nincs hozzáférése a KRÉTA rendszerhez, a Bejelentkezés után megjelenő ablak bal alsó sarkában kék színnel jelölt: Új ideiglenes felhasználó feliratra kattintva juthat el a Regisztrációs felületre, ahol a név, e-mail cím, felhasználónév és a jelszó kétszeri megadásával ideiglenes felhasználói jogosultságot kap, A sikeres regisztrációt követően a rendszer visszairányítja a felhasználót a bejelentkezéshez. A felhasználónevet és jelszót be kell írni, viszont az intézményt nem szabad kiválasztani, mivel nem KRÉTA azonosítóval történik a belépés. Ezután már elvégezhető az elektronikus úton történő beiratkozás.A közeljövőben elektronikussá válik további számos, általános és középiskolai tanulmányi ügy kezelése is, amelyek így személyes jelenlét nélkül bárhol, bármikor elérhetővé válnak, megkönnyítve a szülők és az iskola közötti kapcsolattartást.Tájékoztató szórólap elérhető az alábbi linken:

http://kk.gov.hu/download/a/cd/52000/KAFFEE%20projekt%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20kiadv%C3%A1ny.pdf


Határtalanul 2017 - Erdély kulturális és történelmi emlékei
2018-06-15

Tanulmányi kirándulás Erdélyben

Május 6 és 10 között hetedikesekből és nyolcadikosokból álló 10 fős kis csapatunk részt vehetett a Határtalanul pályázat által támogatott erdélyi tanulmányúton.
Utazásunk első állomása a nagyszalontai Arany János emlékmúzeum volt. A felújított Csonka torony ad otthont az Arany relikviáknak, láthattuk személyes tárgyait többek között a fotelt, amelyben elhunyt, végig követhettük életútjának különböző szakaszait, és a negyedik emelet igazi meglepetést tartogatott a diákoknak, hiszen manuális interaktív játékos feladatok alapján idézhették fel a költő műveit és életének fontosabb szakaszait. Igazi öröm volt látni, hogy leköti a diákok figyelmét a kiállítás, érdeklődve és élvezettel próbálták ki a különböző játékokat.
Dél körül folytattuk tovább hosszú, de jó hangulatú utazásunkat és estére megérkeztünk szálláshelyünkre, Székelyudvarhelyre ahol finom, meleg vacsorával vártak bennünket. Május 7-én délelőtt Farkaslakán megtekintettük Tamási Áron síremlékét, elemi iskoláját és a Trianoni emlékművet, majd ellátogattunk a Tamási Áron Emlékházba, ahol az író unokaöccse, Matyi bácsi nagy szeretettel fogadott bennünket, és szemléletes bemutatót tartott számunkra az író életéről és munkásságáról a „bölcsőtől haláláig”. Egy újabb emlékház, ahol a gyerekek nagyon jó érezték magukat, megtekinthettük az udvart, a csűrt is, amelyet az író építetett. Délben már az udvarhelyi Tompa László Általános Iskola hetedik osztálya várt bennünket. Kölcsönös bemutatkozás után, ismerkedés, közös játék következett, majd az iskola igazgatója bemutatta nekünk az erdélyi iskolát. A két osztály együtt indult a város látványosságait felfedezni, és az iskola jóvoltából ingyen megtekinthettük a Tompa László Emlékházat is. Késő délutántól estig a gyerekek nagy örömére kis csapatunk tovább folytatta Székelyudvarhely „felfedezését”.
Kedden reggel csatlakozott hozzánk Bács Béla idegenvezető, aki egész nap érdekes történeteket mesélt a meglátogatott helyszíneken. Először Szelykefürdőn megtekintettük Orbán Balázs síremlékét, miközben ismerkedtünk a „legnagyobb székelynek” tartott néprajzi gyűjtő életével. Parajdon lementünk a sóbányában, betekintést nyertünk a „földalatti világ” nyüzsgéssel teli mindennapjaiban, akinek kedve volt megpihenhetett a sóbánya kápolnájában, vagy megízlelhette a falakat is. Szovátán a Medve tóról megtanultuk, hogy az 1875-ben keletkezett tó a világ legnagyobb heliotermikus tava, amelynek vize 35 fokig is felmelegszik. A gyerekek arra is választ kaptak, hogy formájáról kapta a nevét, és meg is próbálták beazonosítani a medve alakját. Sikerrel jártak. Következő úti célunk Segesvár volt, majd Fehéregyházára érve már zárva volt a Petőfi Sándor Múzeum, amit meg szerettünk volna nézni, így egy gyors fénykép után folytattuk utunkat és Ispánkúton koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor emlékművénél. Utolsó megállónk Székelykeresztúron volt a Gyárfás-kúriánál. A diákok felelevenítették Petőfi Sándor verseit, miközben szemügyre vehettük azt a helyet, ahol a költő utolsó éjszakáját töltötte. A diákok figyelmét különösen a kertben lévő körtefa ragadta meg, ahol a legenda szerint 31-én reggel az akkor még fiatal körtefa alatt szavalta el Petőfi az „Egy gondolat bánt engemet” című versét, megjósolva aznapi halálát. Estére értünk vissza szállásunkra, de még egy rövid séta erejéig barangolni indultunk Székelyudvarhelyen.
Szerdán utunkat Csíkszereda fele vettük a Hargitán keresztül, pár percig elidőztünk a Tolvajos- tetőn az emlékműnél. A három kereszten szereplő 896, 1896 és 1567-es évszámok a honfoglalásra, Márton Áron születésére és a székelyek János Zsigmond seregén aratott győzelmére emlékeztet. Csíkszerdában szemerkélő esőben megtekintettük a város központját és a Mikó várat. Ellátogattunk az összmagyarság egyik legfontosabb zarándok helyére, a csíksomlyói kegytemplomban is, ahol kis csapatunkat Misi atya, ferences szerzetes várta, és rövid, érdekes bemutatót tartott a templomról, a „szent helyről”, és a mindennapi életről. Közelről is megtekinthettük a 16. századi kegyszobrot, és mindenki hite és belátása szerint megoszthatta gondolatait Istenével. Továbbfolytattuk utunkat a Csíki medencén keresztül Nyergestetőre, ahol az 1849 augusztus elsején Gál Sándor és 200 székely honvédje önfeláldozó küzdelemmel harcolt az osztrák és orosz csapatokból álló ellenséges hadsereg ellen. Az emlékművel átellenben, az erdő szélén lévő területen számtalan kopjafa őrzi az ütközet áldozatainak emlékét. Ugyancsak a szabadságharc emlékeinek felidézését folytattuk Kézdivásárhelyen, a gyönyörű székely kisváros központjában, Gábor Áron szobornál. A délután már a Szent Anna tónál ért bennünket, ahol nemcsak a természet szépségeit csodálhattuk, hanem egy macit is. Utolsó megállóhelyünk a Tusnádi-szorosban található Tusnádfürdő volt, ahol a városközpont megtekintése után, megnéztük a modern népies stílusú római katolikus templomot is.
Május 10-én reggel búcsút vettünk Székelyföldtől és elindultunk egész napos utunkra otthonunk fele tele feledhetetlen emlékekkel és élményekkel.


Az idegennyelvi mérés eredményei 206/2017 tanév
2017-06-15